PES SERI TUNJUNG
RESEPI MASAKAN
NASI BERIANI
Cara-Cara Menyediakannya:
1. Panaskan minyak sapi, tumiskan pes beriani bersama sedikit air seketika.
2. Masukkan air sukatan, susu cair dan daun pandan biarkan sehingga mendididh.
3. Setelah mendidih, masukkan beras.
4. Bila masak, taburkan kismis ,bawang goreng, gajus, daun pudina dan daun ketumbar yang dipotong kecil.
5. Sedia untuk dihidang.
*JIKA PERLU TAMBAH PERASA
AYAM BERIANI
Cara-Cara Menyediakannya:
1. Masukkan ayam. minyak sapi, pes beriani, susu cair, gula dan aji ke dalam kuali. Masak sehingga ayam empuk.
2. Keluarkan ayam setelah empuk. Biarkan kuah diatas api sehingga sedikit pekat.
3. Setelah kuah pekat, gaulkan ayam bersama kuah tadi.
4. Boleh dihidang bersama nasi beriani
* Jangan masukkan air.
* JIKA PERLU TAMBAH PERASA
RENDANG
Cara-Cara Menyediakannya:
1. Masukkan pes rendang dan santan kedalam periuk. Masak sehingga pecah minyak.
2. Setelah pecah minyak masukkan ayam, asam keping dan dikacau sehingga masak dan pekat.
3. Setelah masak, masukkan hirisan daun kunyit.
4. Boleh dihidang.
*JIKA PERLU TAMBAH PERASA
SUP TULANG
Cara-cara menyediakannya:
1. Masukkan tulang, pes sup dan air.
2. Masak sehingga tulang empuk / ayam separuh empuk.
3. Untuk Sup Ayam masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga empuk.
4. Masukkan bawang besar, setelah bawang layu, masukkan buah tomato.
5. Jika perlu tambah perasa
6. Setelah masak, boleh dihidangkan.
* BAGI SUP TULANG, UBI KENTANG TIDAK PERLU.
* JIKA PERLU TAMBAH PERASA.
BIHUN TOMYAM
Cara-cara menyediakannya:
1. Rendam bihun dengan air panas yang telah mendidih sehingga bihun
lembut.
2. Masukkan air, Pes Tom Yam, ayam, udang dan fish kek kedalam periuk.
Jerang sehingga lauk masak.
3. Masukkan sayur, bawang besar dan daun limau purut.
4. Setelah mendidih, masukkan buah tomato.
5. Taburkan hirisan daun ketumbar, hirisan cili padi dan juga bawang
goreng.
6. Sedia untuk dihidang.
* TAMBAH PERASA JIKA PERLU
PERENCAH AYAM GORENG BEREMPAH
Cara-Cara Menyediakannya:
1. Basuh dan toskan ayam sehingga kering air.
2. Gaulkan ayam bersama perencah dan perap selama 1 jam.
3. Kemudian ayam di goreng.
4. Sedia untuk hidangan
8:51 AM
|
Labels:
Resepi
|
You can leave a response
0 comments:
Post a Comment